رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور از گامهای اساسی نظام مالیاتی برای رفع بیعدالتی و جلوگیری از فرار مالیاتی با استفاده از هوش مصنوعی خبر داد.
به گزارش نیمروز خبر و به نقل از مهر، سیدمحمد هادی سبحانیان، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور، گفت: نظام مالیاتی نقش مهمی در حکمرانی کشور دارد. در سالهای گذشته اقدامات مؤثری در زمینه تأمین مالی دولت و ارائه خدمات به مردم انجام شده است.
وی افزود: سالها بر کاهش وابستگی به منابع نفتی تأکید میشد و اکنون شاهد تحقق این هدف هستیم.
سبحانیان با اشاره به یکی از مهمترین گلایههای فعالین اقتصادی، یعنی بیعدالتی در نظام مالیاتی، تصریح کرد: این گلایه بهجاست و باید اقدامی اساسی برای رفع این بیعدالتی صورت گیرد. صرفاً توصیه به عدالت کافی نخواهد بود؛ بلکه باید مسیر را به گونهای هموار کنیم که راههای فساد، تخلف و بیعدالتی بسته شود. ما به دنبال تجربهای هستیم که کشورهای دیگر در این زمینه کسب کردهاند یعنی سیستماتیک کردن فرآیند مالیاتی و خارج کردن آن از ساختار انسانمحور. این رویکرد به همراهی و همکاری بخش خصوصی در حوزه اقتصادی کمک میکند.
وی با تأکید بر لزوم تغییر در کارکرد نظام مالیاتی گفت: فارغ از کارکرد تأمین مالی، نظام مالیاتی باید تسهیلکننده فضای کسبوکار باشد و کارکرد مهم دیگری نیز دارد که باید به یک قاعده تبدیل شود و آن ارائه اعتبار و امتیاز به افراد بر اساس مالیات پرداختی است. در بسیاری از کشورها، افراد با توجه به میزان مالیاتی که پرداخت کردهاند، رتبهبندی میشوند. چطور میتوان کسی که سهم خود را از توسعه، امنیت و رفاه کشور پرداخت نکرده، اما از تسهیلات بانکی، ارز ترجیحی و سهمیهها بهرهمند شده است، با کسی که مالیاتش را پرداخته، برابر دانست؟ باید یکی از مهمترین مؤلفههای ارائه این خدمات به فعالین اقتصادی، میزان مالیات پرداختی آنها باشد. اگر این ملاک در ارائه خدمات حاکمیت به فعالین اقتصادی اعمال شود، تمکین مالیاتی به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
سبحانیان با اشاره به مشکل فرار مالیاتی و لزوم مقابله با آن افزود: گلایه فعالین اقتصادی از بیعدالتی مالیاتی بهجا است؛ یکی از این بیعدالتیها، فرار مالیاتی است. خوشبختانه، ما ارتباط مؤثری با پلیس امنیت اقتصادی برای جلوگیری از فرار مالیاتی برقرار کردهایم و از دادهها برای شناسایی این تخلفات استفاده میکنیم. شخص رئیسجمهور نیز بر اجرای نظام مالیاتی مبتنی بر داده تأکید دارد و تمام دستگاهها مکلف شدهاند دادههای خود را در اختیار نظام مالیاتی قرار دهند تا به این ترتیب، مالیات به صورت دقیق و عادلانه جمعآوری شود.
وی در ادامه تصریح کرد: با استفاده از ابزارهای نوین مانند هوش مصنوعی و الگوریتمهای خاص، اقدامات پیشگیرانه انجام میدهیم و در همکاری با پلیس امنیت اقتصادی از فرار مالیاتی جلوگیری میکنیم. به این ترتیب، نظام مالیاتی در راستای حمایت از عمران و آبادانی کشور و بهبود عدالت مالیاتی گام برمیدارد.
سبحانیان گفت: این نگاه جدید به نظام مالیاتی را با همکاری بانک مرکزی، وزارت صمت، وزارت جهاد و سایر دستگاهها اجرایی میکنیم. قطعاً میزان مالیات پرداختی باید یکی از امتیازهای مهم در ارائه خدمات به فعالین اقتصادی باشد. اگر ارائه امتیازات و خدمات بر اساس میزان مالیات پرداختی انجام شود، عدالت مالیاتی محقق خواهد شد و هزینه اجرای اصول مالیات نیز کاهش خواهد یافت.
وی با تاکید با بیان اینکه باید سطح تمکین مردم را برای پرداخت مالیات افزایش دهیم و به مردم پاسخ دهیم که مالیات در کجا هزینه میشود، افزود: ما امسال این امکان را فراهم کردیم که مردم بتوانند انتخاب کنند مالیاتشان در کجا هزینه شود، به عنوان مثال برای پروژههای عمرانی یا شهرسازی هزینه شود.
سبحانیان خاطرنشان کرد: سال گذشته ۳۵۰ الی ۴۰۰ هزار نفر از مردم و کسبه و بازاریان در این طرح شرکت کردند و خودشان انتخاب کردند که مالیاتشان در کجا هزینه شود.
مردم عادی چقدر وام بانکی گرفتند؟
سهم مردم عادی از تسهیلات بانکی طی 7 ماه گذشته