نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به برخی حاشیه سازی ها در خصوص افزایش نرخ بنزین گفت: به هیچ وجه، قیمت بنزین در سال آینده افزایش پیدا نمی کند.
به گزارش نیمروز خبر و به نقل از اقتصاد آنلاین، هادی بیگی نژاد ضمن تاکید بر اینکه دولت تصمیمی برای افزایش نرخ بنزین و سایر حامل های انرژی نگرفته، می گوید: دولت برای هر نوع افزایش نرخ بنزین یا هرگونه تغییر در نظامات یارانه ای، نیازمند مصوبه مجلس ذیل تبصره ۱۴ بودجه است.
نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به برخی حاشیه سازی ها در خصوص افزایش نرخ بنزین گفت: به هیچ وجه، قیمت بنزین در سال آینده افزایش پیدا نمی کند. طرحی که ذیل عنوان «کارت انرژی شهروندی»مطرح است، فعلا فقط در حد یک ایده است. ایده ای در این خصوص که یارانه بنزین به جای رویکرد «خودرو محوری»بهتر است مبتنی بر رویکرد«خانواده محوری» توزیع شود، مطرح شده تا همه ایرانیان چه آنها که خودرو دارند یا ندارند از این موهبت استفاده کنند.
بیگی نژاد افزود: این تصور که دولت به خاطر تامین منابع مورد نیازش در بودجه سال آینده قصد دارد، نرخ بنزین را افزایش دهد، درست نیست. اصلاح الگوی مصرف انرژی یا اصلاح نظامات پرداخت انرژی در کشور، نیازمند مشارکت همه ارکان تصمیم ساز و اقناع عمومی است. در حال حاضر اما دولت قصدی برای تغییر در نرخ بنزین را ندارد.
نماینده ملایر در مجلس یادآور شد: با توجه به اینکه مطابق با آخرین آمارها، ۵۳ درصد خانوارهای شهری و ۳۲ درصد خانوارهای روستایی خودرو دارند و مابقی فاقد خودرو هستند، اجرای یک چنین طرحی باعث تغییرات قابل توجهی در روند کلی تولید و توزیع بنزین می شود. بنابراین دولت برای ارزیابی دقیق موضوع، تصمیم گرفت، ۲منطقه کوچک (کیش و قشم)را به عنوان پایلوت این طرح انتخاب کند تا خروجی یک چنین ایده ای به صورت میدانی بررسی شود.
نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اینکه دولت برنامه ای برای افزیش قیمت بنزین ندارد، گفت: مجلس هم اساسا یک چنین مجوزی را به دولت نخواهد داد، چرا که افزایش نرخ بنزین، قیمت مجموعه کالا و خدمات در کشور را افزایش می دهد.مردم خیالشان راحت باشد، سرانه بنزین خودروها تغییری نخواهد کرد، ضمن اینکه نرخ بنزین نیز افزایش پیدا نمی کند. شخص رییس جمهور نیز با هرگونه افزایش قیمت بنزین مخالف است.
دولت برای افزایش قیمت بنزین به مصوبه مجلس نیاز دارد؟
بیگی نژاد در پاسخ به این پرسش خبرنگار اقتصادآنلاین که در صورت اجرای یک چنین ایده ای دولت به مصوبه مجلس نیاز دارد یا نه؟گفت:دولت برای هر تصمیمی در خصوص بنزین باید از مجلس مجوز بگیرد. اگر دولت قبلی اقدام به افزایش نرخ بنزین کرد برآمده از مجوزی بود که مجلس قبلی در این زمینه به دولت داده بود. امروز هم اگر دولت قصد داشته باشد، تغییری در نظامات پرداختی یارانه بخش انرژی داشته باشد، باید در قالب تبصره۱۴ بودجه از مجلس اجازه بگیرد.
نماینده ملایر در مجلس گفت: در واقع در تبصره ۱۴ بودجه به صراحت قید می شود که فلان لیتر بنزین با فلان قیمت باید فروخته شود. حتی اگر یک چنین ملزومات قانونی نیز وجود نداشت، دولت برای انجام یک چنین جراحی مهمی باید ارکان مختلف کشور را با خود همراه سازد.تجربیات قبلی نشان داده که عدم هماهنگی میان ارکان کشور تا چه اندازه می تواند خسارت بار باشد.
به اعتقاد این نماینده، برای این منظور دولت، مجلس، مرکز پژوهشها و…باید افکار عمومی را قانع سازند که این اقدام به نفع منافع بلندمدت مردم و کشور است.
بیگی نژاد در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص برنامه های دولت برای ساخت پالایشگاه در سال آینده گفت: دولت در بودجه ۱۴۰۱ درخواست ساخت یک پالایشگاه ۳۰۰هزار بشکه ای با استفاده از منابع برآمده از جذب سرمایه گذاری خارجی و بخش خصوصی را مطرح کرده است. هنوز به محل این پالایشگاه اشاره ای نشده است و مشخص نیست با چه شیوه نامه اجرایی این روند صورت بگیرد.
نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس اظهار داشت: ساخت پالایشگاه یکی از ضرورت های مهم کشور در حوزه انرژی است. فقدان توجه به ساخت پالایشگاه طی سالهای اخیر باعث شده تا اقتصاد ایران همچنان درگیر مساله خام فروشی باشد. در واقع ایران مواد نفتی خام را با قیمت های پایین به فروش می رساند و در مراحل بعدی ناچار است، فرآورده های نفتی مانند بنزین و… را از سایر کشور با ارقام بسیار بالاتر خریداری کند.
بیگی نژاد خاطرنشان کرد: از سوی دیگر ساخت پالایشگاه و دوری از خام فروشی باعث خواهد شد تا ایران راه های افزونتری برای کم اثر کردن مسیرهای تحریم نفتی داشته باشد. دولت به دنبال آن است تا از طریق سرمایه های خارجی و مشارکت بخش خصوصی، ظرفیت های کشور در این حوزه را افزایش دهد. برای این منظور در لایحه بودجه ۱۴۰۱ برنامه ریزی برای ساخت پالایشگاه های جدید در دستور کار قرار گرفته است.